"ماریانا میلنکووسکا"، سخنگوی کمیسیاری عالی پناهندگان سازمان ملل درباره افزایش اخراج پناهجویان که در مسیر بالکان ، قصد رسیدن به اروپای غربی را دارند، هشدار داد.

به گفته وی، در ماه نوامبر حدود هزار نفر از پناهجویان از کشورهای بالکان اخراج شده اند که نسبت به ماه های گذشته افزایش یافته است.

صدها هزار نفر از پناهجویان که قبل از مارس 2016 که مسیر بالکان بسته شد، برای رسیدن به اروپای غربی از یونان وارد کشورهای مسیر بالکان شامل مقدونیه، صربستان، کرواسی و مجارستان شده اند.

شواهد حاکی از آن است که روند فشارها ومحدودیت ها علیه پناهجویان در کشورهای اروپایی سیر صعودی به خود گرفته است.

از جمله کشورهای اروپای شرقی و منطقه بالکان، محدودیت های گسترده ای را برای مقابله با ورود پناهجویان وضع کرده اند.

در عین حال کشورهای شرقی اتحادیه اروپا بویژه لهستان، مجارستان و جمهوری چک با سیاست های اتحادیه اروپا برای پذیرش و تقسیم پناهجویان مخالفند.

در واقع در برهه کنونی بین کشورهای اتحادیه اروپا بر سر نحوه برخورد با پناهجویان اختلاف نظر وجود دارد و شاهد صف بندی آشکاری بین اعضای این اتحادیه در زمینه نحوه برخورد با آنها هستیم.

گروه اول شامل کشورهای بزرگ اروپایی یعنی آلمان و فرانسه در کنار ایتالیا، یونان، اسپانیا و برخی دیگر از کشورهای اروپایی خواهان مدیریت این بحران از طریق ایجاد نظام سهمیه بندی برای پذیرش پناهجویان بین کشورهای عضو  اتحادیه اروپا هستند.

اما گروه دوم شامل انگلیس با همراهی کشورهای شرق و مرکز اروپا مانند مجارستان، اسلواکی، جمهوری چک و لهستان مخالف اجرای طرح سهمیه بندی پناهجویان هستند که از سوی کمیسیون اروپا برای تقسیم  پناهجویان بین کشورهای اتحادیه اروپا و پذیرش آنها از سوی همه کشورهای این اتحادیه مقرر شده است.

در عین حال حوادث تروریستی اخیر در اروپا به ویژه حادثه تروریستی در برلین، بهانه جویی برای عدم پذیرش و اخراج پناهجویان را فزونی بخشیده است.  

اکنون وزنه هواداران اعمال محدودیت و حتی ممنوعیت ورود پناهجویان به اروپا سنگین تر شده و در مقابل طرفداران ورود پناهجویان در موضع انفعالی قرار گرفته اند، به ویژه اینکه به دلیل حجم بالای پناهجویانی که رهسپار اروپا به ویژه اروپای غربی شده اند، اساسا پذیرش، اسکان و در مرحله بعد جای دادن آنها در کشورهای اتحادیه اروپا به مساله لاینحلی تبدیل شده است.  

اقدامات اخیر علیه پناهجویان از سوی کشورهای شرق اروپا به ویژه به بهانه ارتباط بین پناهجویان و تروریسم صورت می گیرد.

در این راستا میلوش زمان رئیس‌ جمهوری چک روز دوشنبه ادعا کرد، تردیدی درباره ارتباط بین موج مهاجرت و حملات تروریستی وجود ندارد.

وی در چارجوب رویکرد ضد اسلامی  خود، مدعی شد که اسکان مهاجران مسلمان که به سختی قادر به تطبیق خود با وضعیت کشورهای اروپایی هستند، به معنای ایجاد زمینه برای حملات تروریستی احتمالی خواهد بود.

ترویج پدیده اسلام هراسی در کشورهای غربی موجب در تنگنا قرار گرفتن پناهجویان مسلمان در این کشورها شده است.

این درحالی است که ریشه و مسبب خشونت، ناامنی و تنش در بسیاری از کشورهای اسلامی به ویژه سوریه و عراق، دخالت های غرب و حمایت آن از گروه های تروریستی است.

در عین حال ادامه روند اسلام هراسی و ضدیت با مسلمانان باعث افزایش انتقادات نهادهای حقوق بشری از جمله کمیته مبارزه با تبعیض نژادی سازمان ملل شده است.

همچنین پدیده پناهجویان و هجوم هزاران نفری آنها به اروپا که اکثریت قریب به اتفاق آنان را مسلمانان تشکیل می دهند به موج مهاجر ستیزی، بیگانه ستیزی و در نهایت اسلام ستیزی ومخالفت با حضور مسلمانان در اروپا افزوده است، به ویژه اینکه ادعاهایی در باره امکان نفوذ تروریستهای افراط گرا در میان پناهجویان به اروپا مطرح شده و همین مساله به موج مخالفت با ورود و پذیرش پناهجویان دامن زده است.