منع ورود مهاجران و مسلمانان به خاک امریکا موجی از اعتراضات جهانی را برانگیخته است و بسیاری از شخصیت ها، سازمان ها و نهادهای بین المللی و مردم عادی در شبکه های اجتماعی، این تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا را نژاد پرستانه و غیر انسانی دانستند.

به گزارش ایران پرس به نقل از ایرنا، شماری از آمریکایی ها با تجمع در فرودگاه «جان‌اف‌.کندی» نیویورک به فرمان تازه دونالد ترامپ که شهروندان هفت کشور عمدتا مسلمان را علیرغم داشتن ویزا از ورود به آمریکا منع کرد، اعتراض کردند و خواهان آزادی پناهنده‌هایی شده‌اند که پس از ورود به آمریکا بازداشت شده‌اند.

«جری ندلر» و «نیدیا ولازکوز» نمایندگان نیویورک در کنگره آمریکا، امروز با حضور در فرودگاه جان اف کندی به پیگیری وضعیت دو عراقی و 11 پناهنده مسلمان دیگر پرداخته اند که در این فرودگاه بازداشت شده اند.

ترامپ روز جمعه دستوری اجرایی امضا کرد که بر اساس آن، از ورود اتباع هفت کشور از جمله ایران به خاک آمریکا جلوگیری می شود. رئیس جمهوری آمریکا روز شنبه با دفاع از دستور اخیرش گفت که معنی فرمانش، «منع ورود مسلمانان به آمریکا» نیست.

علاوه بر جان اف کندی نیویورک، در برخی فرودگاه‌های بین‌المللی دیگر آمریکا از جمله فرودگاه «لس‌آنجلس»، «سن‌فرانسیسکو» و «دالس» نیز برخی از شهروندان، تجمع‌هایی در حمایت از پناهندگان و مخالفت با فرمان اخیر دونالد ترامپ برگزار کرده‌اند و تعدادی از وکلای داوطلب هم گفته‌اند که برای پیگیری حقوقی وضعیت پناهجویانی که از این قانون آسیب می‌بینند در فرودگاه‌ها حضور پیدا می‌کنند.

«اریک اشنایدرمن» دادستان نیویورک گفته است؛ از تمام قدرتش استفاده می‌کند تا به کسانی که قربانی تبعیض‌ و فرمان‌های خطرناک ترامپ شده‌اند، کمک کند.

مغایر با قانون اساسی

رسانه های غربی گزارش دادند که مارک داس، وکیل دو پناهنده عراقی که امروز با وجود داشتن ویزای آمریکا در فرودگاه نیویورک دستگیر شدند، با اشاره به دستور اخیر رئیس جمهوری آمریکا برای ایجاد ممنوعیت ورود اتباع هفت کشور مسلمان به ایالات متحده گفت: این دستور مغایر قانون اساسی است و ما با آن مبارزه خواهیم کرد.

حتی گرین کارتی ها

مقام‌های بلندپایه آمریکایی اخیرا جزئیات بیشتری را از ممنوعیت سفر شهروندان هفت کشور مسلمان به آمریکا منتشر کرده‌ و گفته‌اند این محدودیت افرادی را هم که گرین کارت دارند، شامل می‌شود.

با این حال رویترز به نقل از مقام‌های آمریکایی گزارش داده که ورود دارندگان گرین کارت به آمریکا از این هفت کشور مورد به مورد بررسی خواهد شد.

بر این اساس ممکن است شماری در طول سه ماه آینده اجازه ورود پیدا کنند. هرچند توضیحات و برداشت مقام‌های آمریکایی از این قانون به تدریج روشن‌تر می‌شود.

واکنش وزارت خارجه ایران

از صبح شنبه، ممنوعیت ورود شهروندان هفت کشور ایران، عراق، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن به آمریکا اجرا شد. تصمیمی که با اعتراض سازمان ملل و بعضی کشورهای اتحادیه اروپا روبه‌رو شده است.

وزارت خارجه ایران در بیانیه‌ای این اقدام را محکوم کرده و گفته است که برای حمایت از حقوق شهروندان خود تا زمان برطرف شدن محدودیت‌ های توهین‌آمیز ایالات متحده علیه اتباع ایران، اصل عمل متقابل را اجرا می‌کند.

اقدام آژانس های هوایی در پی فرمان اجرایی ترامپ

از ساعاتی بعد از اجرایی شدن فرمان، شرکت‌های هوایی، مسافرانی را که قصد داشتند با ویزا وارد آمریکا شوند، سوار هواپیما نکردند. وزارت امنیت داخلی آمریکا در تفسیر جدیدی از فرمان تازه دونالد ترامپ، دارندگان گرین کارت را هم به صورت مورد به مورد به این محدودیت اضافه کرده است.

صد ها نفر از شخصیت های علمی و پژوهشی ، برنده جایزه نوبل، شماری از مقام‌های کشورهای متحد آمریکا، از جمله کسانی هستند که به فرمان اجرایی رئیس‌جمهوری آمریکا برای منع ورود شماری از شهروندان به آن کشور، اعتراض کرده یا واکنش نشان داده‌اند.

واکنش انگلیس 

اما سخنگوی ترزا می نخست وزیر انگلیس در بیانیه‌ای که نهم بهمن ماه صادر شده، گفته است «سیاست‌های مهاجرتی در آمریکا، مسئله‌ای مربوط به دولت خود آن کشور است اما ما با چنین رویکردی موافق نیستیم و دولت بریتانیا چنین رویکردی را در پی نمی‌گیرد.»

ممنوعیت ورود دوتابعیتی ها

همچنین وال‌استریت ژورنال به نقل از وزارت خارجه آمریکا خبر داد که دوتابعیتی‌ها نیز نمی‌توانند به واسطه پاسپورت دوم خود حتی از کشورهای غربی، ویزای آمریکا را به دست آورند.

برخی از ساکنان دائمی آمریکا که زمان امضا شدن دستور در هواپیما در حال پرواز به سوی این کشور بودند، حین رسیدن در فرودگاه‌ها بازداشت شدند و سپس به کشور زادگاه خود یا در صورت داشتن تابعیت دوم، به کشور دیگر بازگردانده شدند.

همچنین پناهندگان سیاسی و مربوط به اقلیت‌های دینی که در حال مهیاشدن برای سفر به آمریکا بودند، اکنون در تعلیق قرار دارند.

اعتراض از همه جا

مقام‌های ارشد بسیاری از کشورها از جمله متحدان ایالات متحده نیز نسبت به این دستور اعتراض کرده‌اند. آلمان و فرانسه ممنوعیت سفر شهروندان هفت کشور عمدتاً مسلمان به آمریکا را محکوم کردند.

«مادلین آلبرایت»، رئیس‌ امور خارجه اسبق آمریکا فرمان ترامپ را به شدت محکوم کرد.

«مارک زوکربرگ» رئیس فیس‌بوک، «ملاله یوسف‌زی» فعال نوجوان پاکستانی در زمینه حقوق دختران، «ترانه علیدوستی» بازیگر زن ایرانی نیز از این فرمان انتقاد کرده‌اند.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد که سربازان عراقی که از سوی آمریکایی‌ها آموزش داده شده‌اند، از دستور ترامپ به شدت انتقاد کرده‌اند.

واکنش های حقوق بشری

سازمان‌های حقوق بشری، سیاستمداران و چهره‌های سرشناس بین‌المللی حکم اجرایی ترامپ برای ممانعت از ورود شهروندان برخی از کشورهای مسلمان‌نشین را محکوم کردند.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر در بیانیه‌ای تاکید کرد، آمریکا در این دوران سخت که شمار پناهجویان در سراسر جهان افزایش یافته و آوارگان جنگی بیش از پیش به کمک نیاز دارند، از مسئولیت خود سر باز می‌زند. 

وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد: برای اتباع کشورهای عراق، سوریه، ایران، سودان، لیبی، سومالی و یمن در سه ماهه آینده روادید صادر نخواهد شد لذا از ورود اتباع کشورهای هدف به خاک این کشور ممانعت می شود.

روادید دیپلماتیک از این قاعده مستثنی است.

118/110

بیشتر بدانید:

وزارت خارجه: فرمان ضد مهاجرتی ترامپ، توهینی آشکار به ملت ایران است

دشمنی آشکار ترامپ با مسلمانان/ امضا فرمان غربالگری مهاجران از کشورهای مسلمان توسط ترامپ

نگاهی دیگر به فرمان ضد مهاجرتی ترامپ