سيدرضا مير طاهر- در این راستا آمریکا در پیشنویس قطعنامهای که برای تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران به شورای امنیت ارائه کرده بود، اصلاحاتی انجام داده و پیشنویس اصلاحشده را به اعضای این شورا عرضه کرده است.
آمریکا در این پیشنویس، به زبان ساده از اعضای شورای امنیت خواسته تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تا زمانی که شورای امنیت تصمیم دیگری بگیرد تمدید کنند. در این پیش نویس ضرورت تعهدات قانونی کشورها برای جلوگیری از فروش سلاح ایران مستثنی شده است و همچنین بازرسی کشتیهای حامل کالاهای ایرانی اجباری نخواهد بود.
براساس این پیش نویس شخصیتها و موسسات ایرانی از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحریم نخواهند شد. در این سند با تکرار برخی مواضع بیاساس در خصوص سیاستهای منطقهای تهران، ادعا شده است که تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران «برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی ضرورت دارد.»
با توجه به مواضع روسیه و چین مشخص است که پیش نویس قطعنامه جدید آمریکا هم به جایی نخواهد رسید، ضمن اینکه درباره رسیدن به حد نصاب لازم برای ضرورت استفاده از وتوی این 2 کشور، یعنی موافقت 9 عضو شورای امنیت با قطعنامه پیشنهادی واشنگتن، تردید جدی وجود دارد.
به نظر می رسد، انجام این اصلاحات به منظور همراه کردن اعضای این شورا وبه طور خاص کشورهای اروپایی صورت گرفته است. به ویژه اینکه پیش نویس اصلی قطعنامه آمریکا مورد حمایت کشورهای عضو شورای امنیت به ویژه اروپاییها واقع نشد.
به گفته «کاترینا منسون» خبرنگار سیاسی بریتانیایی: "دولت ترامپ در رویکرد اولیه خود برای ارائه پیش نویس قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به نحو غیرعادی، غیردیپلماتیک عمل کرد و قطعنامه ای را پیشنهاد کرد که حتی متحدان آمریکا نیز نمی توانستند از آن حمایت کنند."
تاکنون دولت ترامپ با فشار فزاینده به اعضای شورای امنیت برای حمایت کامل از خواسته آن مبنی بر تحریم دائمی تسلیحاتی ایران، این شورا رادر معرض بن بست و بحران سازی قرار داده بود. در حالی که خود به خوبی آگاه بود که با توجه به ترکیب شورای امنیت، این فشارها در نهایت حاصلی جز ناکامی برای واشنگتن به همراه نخواهد داشت.
پایگاه خبری بلومبرگ هشدار داده که تهدیدات آمریکا علیه ایران میتوان نتایجی به بار آورد که شاید زمانی غیرقابل تصور بود، واداشتن متحدان واشنگتن یعنی آلمان و فرانسه برای رفتن به سمت روسیه و چین در شورای امنیت و انزوای آمریکا.این بحران می تواند با رایگیری بر سر پیش نویس قطعنامه آمریکا در شورای امنیت برای جلوگیری از لغو تسلیحاتی ایران، کلید بخورد.
البته عقب نشینی آمریکا از موضع قبلی خود از زاویه دیگری یعنی مخالفت قاطعانه روسیه و چین به عنوان دو عضو دائم شورای امنیت نیز قابل تبیین است. واشنگتن به خوبی از این مساله آگاه است که حتی اگر موافقت اروپایی ها را درباره تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران به دست آورد اما نخواهد توانست از سد مسکو و پکن بگذرد. این دو قدرت بین المللی آشکارا خواسته دولت ترامپ را در باره تداوم تحریم تسلیحاتی ایران غیر قانونی تلقی می کنند، به ویژه اینکه آنها معتقدند که طبق قطعنامه 2231 شورای امنیت ، این تحریم بایددر18 اکتبر 2020 لغو گردد.
ضمن اینکه در صورت موفقیت آمریکا در دستیابی به خواسته خود، این امر با واکنش شدید ایران مواجه شده و منجر به فروپاشی توافق هسته ای برجام خواهد شد. لذا این دو کشور تاکید کرده اند که هیچ شانسی برای تصویب پیش نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا وجود ندارد.
البته دولت ترامپ تلاش کرده تا مخالفت روسیه و چین را به عوامل دیگری مانند تلاش آنها برای فروش تسلیحات به ایران نسبت دهد.
«کلی کرافت» سفیر آمریکا در سازمان ملل با تاکید دوباره بر تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران گفت: "روسیه و چین میخواهند از پایان تحریمهای تسلیحاتی به نفع خود سود ببرند... آنها منتظر هستند تا بتوانند به ایران سلاح بفروشند."
مقامات آمریکایی به گونه ای در این باره سخن می گویند که گویی فراموش کرده اند که واشنگتن بزرگترین فروشنده سلاح در منطقه غرب آسیا به ویژه در خلیج فارس است و سالانه میلیاردها دلار سلاح به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی و امارات می فروشند.
آنها در حالی درباره بروز مسابقه تسلیحاتی در منطقه با لغو تحریم های تسلیحاتی ایران هشدار می دهند که ایران سالها است با تحریم های تسلیحاتی مواجه است و اساسا به همین دلیل با اتکا بر توانمندی های داخلی در حوزه تسلیحات به خود کفایی رسیده است.
بیشتر بخوانید:
لغو پروتکل الحاقی در صورت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران
ظریف: رفع محدودیت تحریم تسلیحاتی ایران بخش جدانشدنی برجام است
توان دفاعی ایران خارج از قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی
پاسخ ظریف به ادعای پمپئو درباره پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران