سیدرضا میرطاهر- در تازه ترین موارد این اعتراض ها، هزاران سوئیسی روز شنبه در شهر زوریخ در مخالفت با تبعیض نژادی و مرگ جورج فلوید به دست پلیس آمریکا به خیابانها آمدند. تظاهرکنندگان خواستار توقف نژادپرستی و اجرای عدالت درباره قاتل فلوید شدند.
معترضان با حمل پلاکاردهایی از کشورهای جهان خواستند به تبعیض نژادی علیه رنگین پوستان و نیز بی عدالتی پایان دهند. تظاهرکنندگان شعار "جان سیاه پوستان مهم است" و "عدالت و برابری انسان ها" سر می دادند.
همزمان در بریتانیا و شهرهای لندن، برایتون، نیوکاسل و بریستول نیز تظاهرات ضدنژادپرستی برگزار شد. معترضان به نژادپرستی در لندن، روی قسمتی از تندیس وینستون چرچیل نخست وزیر اسبق بریتانیا که از حامیان اصلی استعمارگری این کشور در قرن بیستم بود نوشتند: «چرچیل یک نژادپرست بود».
در بریستول هم معترضان تندیس ادوارد کلستون را که نماد بردهداری در بریتانیا به حساب میآید به زیر کشیدند.
مساله مهمی که نگرانی مردم اروپا را برانگیخته، قدرتنمایی راستگرایان افراطی دارای گرایشهای
نژادپرستانه در این قاره پس از روی کار آمدن ترامپ و افزایش انگیزه های آنان برای خشونت علیه مهاجران و اقلیت های نژادی و دینی در کشورهای اروپایی است.
به نوشته روزنامه واشنگتن پست: «یک سوم از مردم آفریقایی تبار در اروپا گزارش داده اند که با آزار و اذیتهای نژادی مواجه هستند.»
برگزاری اعتراضات از جانب مخالفان تبعیض نژادی و خشونت علیه سیاه پوستان با واکنش های متقابل نژاد پرستان راست گرا مواجه شده است.
روز شنبه انبوهی از سفیدپوستان نژادپرست یا اصطلاحا راستگرایان افراطی در لندن پایتخت بریتانیا به خیابانهای این شهر سرازیر شدند، شعارهایی را علیه جنبش «زندگی سیاهپوستان اهمیت دارد» سر دادند و صحنههای خشونتباری را رقم زدند.
نژادپرستان لندنی شعارها و سرودهای مربوط به سران جریان راستگرای افراطی در بریتانیا را به صورت هماهنگ میخواندند. «وینستون چرچیل، او یکی از ما است»، دیگر شعاری بود که از جمعیت راستگرایان افراطی شنیده میشد.
اکنون در بریتانیا نیز مانند آمریکا مساله نژاد پرستی از معضلات بزرگ در جامعه این کشور محسوب می شود . یکی از قانونگذاران حزب کارگر در مجلس عوام بریتانیا میگوید «ما در اینجا مشکلات خودمان را داریم و احتمال متوقف شدن و مورد بازرسی قرار گرفتن سیاه پوستان از سوی پلیس ۹ برابر بیشتر از سفید پوستان است.»
در همین رابطه:
تصاویر هوایی از اعتراضات در پاریس علیه نژادپرستی
به نظر می رسد اروپایی ها به شدت درباره روند سیاسی و اجتماعی کنونی در آمریکا یعنی قوت گرفتن روز افزون راستگرایان افراطی در سایه حمایت های آشکار و پنهان ترامپ رئیس جمهوری امریکا احساس نگرانی می کنند.
در دوره ریاست جمهوری ترامپ به دلیل رویکرد نژادپرستانه وی عملا فشارها علیه رنگین پوستان توسط نژادپرستان تشدید شده است؛ ضمن این که به باور بسیاری از کارشناسان، جریان نژادپرست و خودبرتر پندار در آمریکا، بعد از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری این کشور جان تازهای گرفته است.
به گفته لوئیس گویترز نماینده دموکرات کنگره آمریکا: "اکنون دیگر صد درصد مشخص شده که ترامپ یک نژادپرست است و آن ارزشهایی را که قانون اساسی ما تضمین میکند قبول ندارد."
اعتراضات و تظاهرات در اروپا به نشانه همبستگی با اعتراضات گسترده و بی سابقه در آمریکا علیه نژادپرستی و تبعیض نژادی و نیز خشونت بی حد پلیس این کشور در برخورد با سیاه پوستان انجام می شود. با این حال ظاهرا پلیس آمریکا بر برخورد و قتل بی رحمانه سیاهان اصرار می ورزد.
در تازه ترین مورد، یک افسر پلیس شهر آتلانتا در آمریکا جمعه شب با شلیک کلت الکتریکی یک سیاه پوست 27 ساله به نام «ریچارد بروکس» را به قتل رساند.
هر چند این افسر پلیس اخراج شده و حتی رئیس پلیس شهر آتلانتا نیز ناچار به استعفا شد، اما این قتل نشان می دهد که حتی اعتراضات گسترده کنونی نیز نتوانسته تغییری در رویه های پلیس امریکا بدهد و ماجرای قتل سیاه پوستان در این کشور همچنان ادامه دارد.
بدین ترتیب به نظر می رسد اعتراضات در غرب اعم از اروپا و آمریکا در واکنش به نژادپرستی و تبعیض نژادی و هشدار درباره پیامدهای این مساله همچنان تداوم پیدا خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
اعتراضات ضدنژادپرستی در لندن به خشونت کشیده شد
نگرانیهای پنتاگون از تهدیدات ترامپ در برخورد با اعتراضات اخیر
اعتراضات ضدنژادپرستی در آمریکا، دلایل و مخاطرات